Home Samosprávy regiónu MAS Baldovce
Baldovce PDF Vytlačiť E-mail

Baldovce ležia v severovýchodnej časti Hornádskej kotliny na pravom brehu potoka Kobuliany, na území historicky i prírodne veľmi zaujímavom, tri kilometre západne od Spišského Podhradia. Nadmorská výška v strede obce je 430 m n. m. a v chotári 425 – 612 m n. m.  

Prvá písomná zmienka o nej pochádza z roku 1274. Patrila k dŕžavám neďalekého Spišského hradu. Obec je pomenovaná po komesovi Baldovi, ktorý pôsobil na Spiši koncom 13. storočia.  Obec je doložená z roku 1272 - 1290 (1317) ako Villa Henrici et Echardi, neskôr ako (villa) Heydenrici (1274), Eckersdorf, Baldfalva (1344), Baldfalwa (1438), Baldowetz (1565), Baldowecz (1786), Baldowce (1808); maďarsky Baldóc. V roku 1314 ju kúpili bratia Henrich, neskorší richtár v Spišskom Podhradí, a Eckhard. Dostala nemecké právo. Neskôr patrila medzi poddanské obce Spišského hradu.               

 V 18. storočí tu bola v prevádzke skláreň. V roku 1787 patrila obec Jurajovi Csákymu, mala 11 domov a 124 obyvateľov, v roku 1828 mala 22 domov a 174 obyvateľov.

Prevládalo tu  poľnohospodárstvo, košikárstvo a výroba metiel. Obyvatelia pracovali na Jednotných roľníckych družstvách a v plniarni Baldovskej vody, časť v Spišskom Podhradí, Levoči, Krompachoch a Prešove.

 

V obci sa nachádza 6 minerálnych prameňov pôvodom zhodných s minerálnymi prameňmi na Sivej Brade. Kúpeľný sadrovo-železnatý prameň je známy ako Baldovské rašelinisko (slatinové). Vznikol tu závod Minerálnych vôd a.s., ktoré vďaka svojej činnosti preslávili tuto obec plnením vynikajúcej pramenitej minerálnej vody, ktorej prameň sa nachádza asi 400 m od podniku v Baldovciach Baldovská minerálka je vhodná pri niektorých chorobách tráviaceho traktu, obličkových, močových ciest a osteoporóze.  Plní sa v modernom závode, ktorý spravuje akciová spoločnosť Minerálne vody.

 

Kultúrno - historické zdroje obce:

 

1. Kostol rímsko – katolícky sv. Anny, barokový z roku 1761 zväčšený v roku 1798, vznikol na mieste pôvodného chrámu z roku 1761. V kostole sa uchováva pozlátená baroková monštrancia z 18. storočia. Okolie kostola zdobia majestátne staré lipy.

2. Sádrovo – železnatý prameň známy už od 16. storočia

3. Kúpele Bužňa - vznik od 18.storočia, zánik v 20. storočí

4. Prírodná lokalita v okolí zvaná Hradská lúka vystupuje ako „Územie európskeho významu“ s druhým stupňom ochrany, vyznačuje sa močaristými pôdami a výskytom vzácnych druhov  zvierat.

Dnešné Baldovce majú takmer 200 obyvateľov. Okolie obce je vhodné na turistické vychádzky a zároveň je výborným východiskom do Národnej prírodnej rezervácie Sivá Brada a Pažica. Na travertínovej kope Sivá Brada vyviera niekoľko prameňov.  Na Pažici môžete vidieť sústavu kaplniek a neperiodické jazierko, ktoré sa napĺňa v závislosti od stavu zrážok. 

 

Zaujímavosti:

Zachované zvyšky kamenného vodovodu, ktorý privádzal  vodu zo Sivej Brady  do Baldovských kúpeľov.   

Zdroj: zber informácií od samospráv, internet, web stránky obcí www.baldovce.ou.sk

 
, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting